22.4.07

Mi a pénz?

Erre a kérdésre mindenki tudja a választ! Vagy mégsem?

A pénz az, amin keresztül megkaphatom azt, amire szükségem van (és pénzért megszerezhető).
A pénz az, amiért dolgozom, hogy tisztességesen eltarthassam az egész családom.
A pénz az, amit azért kapok, mert pénzt termeltem másoknak.
A pénz az, amit a banktól kapok, hogy legyen lakásom és autóm, sőt egészségem.

Ahány ember annyi egyéni megfogalmazás. De mit mondanak erről a pénzügyi szakemberek?

"Általános egyenértékes."
"A központi bank fizetési ígérete. Adott országban törvényes fizetési eszköz."
"Pénz minden olyan meghatározott értékkel bíró tárgy, amely a kereskedelmi forgalomban hosszabb-rövidebb ideig mint állandó fizetési eszköz használatos, amelynek átadásával dolgokat lehet megvásárolni illetve adósságokat törleszteni."

És itt egy meghatározás, amely rávilágít valami nagyon érdekesre:
Pénz: Szimbólum. A pénz egy közösségen belül a megteremtett elkészült, végrehajtott (az életet, szellemi és testi egészséget, jólétet támogató) mások számára értékes dolgok, szolgáltatások értékének szimbóluma, ezek cseréjének elősegítésére.

(A pénz, az érték csere szimbóluma.)

Ha valaki képes létrehozni mások számára hasznos dolgokat, azaz képes értékes szolgáltatást nyújtani az embertársainak, akkor azt elcserélheti másokkal, ha el tudja cserélni. Tehát, 1 Ft, az "1 piros pont, egy jó pont" értékű hozzájárulást szimbolizál mások jobb, könnyebb életéhez, jólétéhez, (ha létrejött a csere).
Amikor, valaki megtalálta az általa megteremtett, a létrehozott dolgokat igénylőket - ez a marketing -, akkor létrehozhatja a csere megállapodást - ez az üzletkötés, eladás -, és a dolgok kicserélését. (Érdemes felfigyelni arra tényre, hogy csak akkor ér valamit is egy elkészült, egy nyújtott szolgáltatás, ha létrejött a csere. A csere létrejötte előtt a létrehozott dolgok nem érnek semmit. Annak nincs értéke ami nem jut el a felhasználóhoz, fogyasztóhoz.)

Az emberek számára értékes dolgok közvetlen cseréje a legtöbbször lehetetlen. (Az elektromos áramot termelő, az atomreaktort működtető cég alkalmazottjának nincs szüksége egy adott vagy minden elektromosságot használó fodrász szolgáltatásaira.)

A csere megkönnyítése érdekében egy közösség (pl.: falu (régebben), ország, országok csoportja) létrehoz egy adott számú csere szimbólumot, például, megjelölnek 500 db azonos értékű kagylót, fém korongocskát, vagy papírdarabot egy jól felismerhető módon. Ez a pénz kibocsátás.

Itt egy példa a pénz (érték csere szimbólum), ideális működésére:
Tegyük fel, hogy a közösségen belül mindenki (50 fő) kap azonos számú (10 db) papírdarabot (mindegyik azonos értéket szimbolizál (legyen a neve "kisfalvi siling" rövidítése: ks).
Elkezdődik a csere, a pénzáramlás...
A kovács ad 3 ks-t a földművesnek. Ő ezért ad mindenféle élelmiszert. A kovács a bányásztól vasércet és szenet vásárol 4 ks értékben. A kovács ezeket felhasználva létrehoz egy csákányt, egy lapátot és egy ekét. A földművesnek szüksége van az ekére, ezért 3 ks-t az a kovácsnak. A bányász 4 ks-t ad az új csákányért és lapátért.

A közösségben mindenki jól járt. Nincs semmi gond a pénzzel, jól működik a pénz. Minden rendben megy, legalább is, ebben az ideális példában.

(Arról, hogy miként tud valaki meggazdagodni ebben a közösségben valaki, és hogy miért szegényednek el mások, a következő írásból kiderül.)

.

Nincsenek megjegyzések:

Több Pénz, Meggazdagodás? Segítsen másoknak, segítsen önmagának...! Hogyan?

Alánlja ezt a (www.penz-penz.blogspot.com) blogot azoknak, akiknek több igaz adatra lenne szüksége a pénzről, a maggazdagodásról, hogy elérhessék a céljaikat! Kihelyezhet a blogojára, weboldalára egy ide mutató linket, hivatkozást is (a Pénz, és Több Pénz szöveggel), hogy mások is ide találjanak! Linkcserére is van lehetőség: Email.

Korábbiak Időrendben: