23.4.07

Meggazdagodás

(A "Mi a pénz?" c. írás folytatása. A teljes megértés érdekében először azt érdemes elolvasni.)

Az ideális példa folytatódik így... tehát, ha azonos mennyiségű pénz (500 db kisfalvi silingje, „ks”) van forgalomban (senki sem bocsát ki új pénzt), akkor az, aki képesebb a hatékonyabb munkavégzésre (termelésére, szolgáltatásra) az meggazdagodik. (Ez valóban igaz?)

Az 50 fős közösségben csak egy kovács él, viszont 5 földműves.
A kovács minden héten el tud készíteni egy ekét (vagy valami más szerszámot), és ezt el is adja egy földművesnek 3-3 ks-ért, és vásárol 3 ks-ért élelmiszert. (Nem növekszik és nem csökken az általa birtokolt pénz mennyisége, mivel kiadásai egyenlők a bevételeivel.)
A kovács tapasztata (tudása) egyre inkább növekszik, és ezzel kifejleszt egy gyorsabb kovácsolási módszer. Mostantól heti két ekét, illetve több más terméket is el tud készíteni. Ha a hatékonyabb elkészített több terméket el is tudja adni - mivel van rá igény és nincs konkurenciája sem, akik vele versenyezve lenyomná az árat.
Most kezdődik a meggazdagodás?

Ő többet ekét termel, és értékesít, tehát több pénzhez jut. Viszont nem vásárol több élelmiszert a földművesektől, csak annyit, amit eddig. Ebben a hónapban 8 szerszámot készített és adott el a korábbi 4 helyett. Eddig havonta 4x3 ks bevétele volt fölművesektől és 4x3 ks kiadása volt a földművesek felé, de ez most megváltozott.
A kovács havi élelmiszer kiadása állandó, mivel hetente csak 3 sk értékű élelmiszerre van szüksége, de bevételei megnőttek. A hozzá került több pénz nem jut vissza földműveshez.

Ebben az idealisztikus példában a kovácsnak a kiinduláskor meglévő 50 ks-je helyett most 50 + (3x3) = 59 pénze van. A négy földművesnek, akinek eladta az új szerszámot, de nem vásárolt tőlük élelmiszert fejenként csak 50 - 3 = 47 ks-je van.
Valaki meggazdagodik, és valaki elszegényedik?

Mi a tanulság a fenti példából? És pontosan hol kezdődött a meggazdagodás?
Ott ahol több volt a bevétele, mint a kiadása?
Akkor, amikor hetente többet termelt, több szerszámot készített, mint korábban?
Akkor kezdődött a kovács meggazdagodása, amikor megnövekedett a kovácsolásban a tapasztalata és ezzel kifejlesztette a gyorsabb kovácsolási módszer? (Érdemes ezen elgondolkodni!)
Amikor felébredt benne a vágy, hogy hasznosítsa a kovácsolási tapasztalatait a gyorsabb kovácsolási módszer kifejlesztésére?
Azért mert, hajlandó volt tanulni (több tapasztalatot szerezni) a kovácsolásról?
A helyes válasz: Azért gazdagodott meg, mert érdekelte a téma, hogy többet tudjon meg róla (tanuljon, tapasztalatot szerezzen), azaz képes volt érdeklődni elég hosszú ideig érdeklődni) a téma iránt, ahhoz, hogy teremtsen valamit.

A tisztességes meggazdagodás alapvető oka: Az érdeklődés, az érdeklődő figyelem, egy fejlődést, javulást, épülést eredményező elképzelésre irányított érdeklődő figyelem, illetve az érdeklődés teremtésének és a figyelem összpontosításnak képessége.

(A példában a kovács képes volt elképzelni, hogy lehet gyorsabban kovácsolni és addig érdeklődött az elképzelése iránt, hogy végül valóra váltotta az elképzelését).
(A tisztességes meggazdagodás folyamatát sok más tényező is befolyásolja, de ez a legalapvetőbb ok, szerintem.) (Lehetséges megtanulni, kifejleszteni az elképzelés létrehozásának és az érdeklődés teremtésének, valamit a figyelem összpontosításának képességét? Később erről is szó lesz majd!)

Ebben a végletekig leegyszerűsített példában tisztességesen gazdagodott meg a kovács? Úgy tűnik, hogy igen.
És miért lett kevesebb pénze a három földművesnek, és hova vezet majd ez a folyamat? Valaki egyre gazdagabb lesz, amíg mások elszegényednek? (Erről szól majd a következő írás!)

.

Több Pénz, Meggazdagodás? Segítsen másoknak, segítsen önmagának...! Hogyan?

Alánlja ezt a (www.penz-penz.blogspot.com) blogot azoknak, akiknek több igaz adatra lenne szüksége a pénzről, a maggazdagodásról, hogy elérhessék a céljaikat! Kihelyezhet a blogojára, weboldalára egy ide mutató linket, hivatkozást is (a Pénz, és Több Pénz szöveggel), hogy mások is ide találjanak! Linkcserére is van lehetőség: Email.

Korábbiak Időrendben: