25.4.07

Elszegényedés

(A "Meggazdagodás" és a "Mi a pénz?" c. írás folytatása. A teljes megértés érdekében először azt érdemes ezeket elolvasni. A blog bejegyzések logikus sorrendben van megírva, és rendezve. Érdemes az elejétől olvasni!)

Az elszegényedés kifejezés feltételei, hogy valaki nem szegény. (Érdekes, hogy a s z e g é n y szó betűi pontosan azonosak a
s z é g y e n szóval.) Ehhez a szóhoz sok-sok negatív érzelem (elkeseredés, bánat, reménytelenség, szánalom, szégyenérzet, düh, ellenségeskedés) kapcsolod, de nézzük meg józanul, hogy mit is jelent! (Érdemes a nagy (hétkötetes) A Magyar Nyelv Értelmező Szótárában is utána nézni.)

A sok jelentés közül egy ... szegény: (melléknév) nagyon kevés pénze van, és nem sok tulajdona. Annyira szegény volt, hogy még cipője sem volt.
Egy másik jelentés: szegény: (melléknév) nem jó, nem annyira jó, mint amennyire lennie kellene vagy lehetne. A föld (termőképessége) ezen a területen szegény.
És egy érdekes jelentés: Nincs elegendő (annak) valamiből, amiből kellene, hogy legyen. Az ország ásványkincsekben szegény.

A korábbi példában, a kovács többet termelt egy héten belül, mint korábban, és képes volt azt eladni. De nem költött többet a megnövekedetett bevételéből, ezért több pénze lett.
Azok a földművesek, viszont, akiknek eladott szerszámot nem tudták eladni a kovácsnak, amit megtermeltek. Nekik kevesebb lett a pénzük.

Most kezdődnek a pénzügyi gondok, a pénzügyi nehézségek.
Idővel a kovácsnak még több pénze lesz, amíg megvásárolják tőle a termékeit, és ha ő nem költ többet, akkor a közösségen belül a többieknek kevesebb pénze lesz. Addig nincs gond, amíg a földműves el tudja adni valaki másnak a termékeit. Ha viszont nem tudja eladni, akkor előbb-utóbb nem tudja megvásárolni azokat a dogokat, ami a megélhetéséhez és a földműveléshez szükséges.
Tehát az nem gond, hogy valakinek több pénze van, mivel többet, ügyesebben, hatékonyabban termel és értékesít, amig valaki más kevesebbet, illetve nem tudja a megtermelt dolgokat mind eladni, ha nem válik szegénnyé (tehát van neki elegendő abból, amiből lennie kellene).
Amikor valaki már nem tudja megvásárolni amire szüksége van (nem tudta megtermel és/vagy eladni amit létrehozott mások számára, ezért nincs pénze), akkor elszegényedett, szegénnyé vált.

A korábbi idealisztikus példánkban leirt közösségben, ahol állandó a lakosság és állandó mennyiségű pénz van fogalomban, és állandó a fogyasztás is, a kovács nem tudja eladni az egyre több szerszámot, amit a megnövekedett hatékonyságával megtermelt, ezért abbahagyja a szerszám készítést. Ő most megvárja, amig elhasználodnak a szerszámok, és akkor a raktárból előveszi a már elkészülteket és azokat adja el.
Valójában a kovácsnak több pénze van eleinte, de az folyamtosan fogy, mivel folyamatosan vásárol élelmet a földművestől.

Az igazi gazdagság, nem a megszerzett több pénz, hanem az, hogy több szabadideje, amit értelmesen, eltölthet, pihenhet és tanulhat. A képes ember egyre képzettebb lesz, ezzel egyre hatékonyabban tud termelni, és így egyre kevesebb erőfeszítéssel és idő ráfodítással tud kényelmesen megélni.
Ha viszont a példában a kovács a szabadidejében elkezd földet művelni, akkor egy földműves, aki eddig neki adott el, tönkremegy elszegényedik.

Mi a megoldás az elszegényedésre megelőzésére, és felszámolására ideális esetben? A kovács, aki a sok szabadidejében a (meggazdagodás írásba leirt) érdeklődő hozzáállásával sok mindent megtanult (ügyes kőművessé is vált), átképzi a földművest (ideális esetben, mielőtt az tönkremegy) kőművessé.
A közösség megbízza a kőművest, hogy az építsen egy nagyobb közösségi házat, ahol az ünnepeken kényelmesebben összegyűlhet a falu közössége, és ő valamit a közösség (társadalom) gazdagabb tagjai, beleértve a kovácsot is, tisztességesen megfizetik a munkájáért, hogy kényelmesen megélhessen.

Az elszegényedés ellenszere az, hogy valaki (1) képes legyen megtanulni valamit, amivel mások hasznára lehet. (2) Lennie kell egy képzett szakembernek, aki átképzi a földművest. (3) Valakinek el kell érnie, hogy megvásárolják azt, amit a kőműves képes létrehozni, illetve (4) szükség van az ésszerűen működő közösségre is, aminek gazdagabb (a vezető) tagjai hajlandóak a közösség érdekében költeni a saját pénzükből.
A mai világban a négy pointbóé "csak" négy pont hiányzik részben vagy egészben.

Mi a lényeg? Egy ésszerűen közösségben, ahol ésszerűek és becsületesek az emberek, mindig van mód az elszegényedés megelőzésére, miközben a jobb képességük (akik jobban szolgálják a közösség tagjait) egyre kényelmesebben élhetnek, és nagyobb tiszteletnek örvendhetnek, amíg a kevésbe jó képességűeknek sem kell elszenvedniük a pénz hiányának nehézségeit.

A következő írás a fent említett négy pont egyikére igyekszem megoldást mutatni, hogy bárki gazdagodhasson, ha érdekli a több pénz.

.

Több Pénz, Meggazdagodás? Segítsen másoknak, segítsen önmagának...! Hogyan?

Alánlja ezt a (www.penz-penz.blogspot.com) blogot azoknak, akiknek több igaz adatra lenne szüksége a pénzről, a maggazdagodásról, hogy elérhessék a céljaikat! Kihelyezhet a blogojára, weboldalára egy ide mutató linket, hivatkozást is (a Pénz, és Több Pénz szöveggel), hogy mások is ide találjanak! Linkcserére is van lehetőség: Email.

Korábbiak Időrendben: